Sublimatiedruk op kleding

Met sublimatiedruk wordt gebruik gemaakt van inkten die bij hitte direct overgaan naar de gasvormige fase. Op deze manier wordt de opdruk in het polyester gedrukt. Deze techniek wordt vooral toegepast op sportkleding zoals voor voetbalkleding, fietskleding, schaatskleding en zwemkleding.

Door gebruik van een hittepers wordt de gekozen afbeelding overgebracht op het polyester. Tijdens de verhitting veranderen de inkten in een gas en gaat de structuur van het materiaal open. Hierdoor kunnen de inkten indringen in het oppervlak. Na het afkoelen verandert de inkt weer in een vaste vorm en sluit het oppervlak waardoor de inkten opgesloten zitten in het oppervlak. De bedrukking zit dus niet op het textiel, maar er in.

Voordelen:
Kleuren worden onderdeel van het materiaal
Alles kan naar wens worden ontworpen
Voordeliger bij kleine aantallen

Nadelen:
Kan alleen op een witte achtergrond worden gedrukt
Alleen op polyester
Duurder bij grote aantallen

Zeefdruk op kleding

Zeefdruk is een redelijk eenvoudige druktechniek. Allereerst wordt er een fijn gaas over een raamwerk gespannen. Dit raam wordt vervolgens voorzien van een twee vloeistoffen die elkaar van nature afstoten en die door middel van een film wordt belicht. Vervolgens brengt men de inkt aan op het raam aan, zodat de vorm van de sjabloon op het T-shirt kan worden afgedrukt. Bij zeefdruk kan er ook gedrukt worden op een donkere achtergrond. Bij meerdere kleuren wordt elke kleur afzonderlijk aangebracht.

Voordelen:
Kan op alle kleuren achtergrond
Kan op alle materialen worden gedrukt
Voordeliger bij grote aantallen

Nadelen:
Duurder bij kleine aantallen
Relatief hoge instelkosten
Niet geschikt voor foto’s

Transferdruk op kleding

Naast de sublimatiedruk en zeefdruk is de transferdruktechniek een veel gebruikte methode om textiel of relatiegeschenken te bedrukken. Bij transferdruk wordt de opdruk op een stuk transferpapier aangebracht. Met behulp van een pers op hoge temperatuur wordt het te bedrukken materiaal en het papier tegen elkaar gedrukt. De druk en hitte zorgen ervoor dat de inkt op het transferpapier loslaat en zich hecht op het product. Transfers zijn in verschillende varianten mogelijk:

Zeefdruk transfer – de opdruk wordt met zeefdruktechniek op een drager aangebracht, en daarna op het textiel geperst. Ideaal voor artikelen die niet met zeefdruk in meerdere kleuren bedrukt kunnen worden. Bovendien is het mogelijk de transfers in grotere hoeveelheden te bestellen en op voorraad te houden.

Digitale transfer – het ontwerp wordt digitaal gedrukt op de transfer. Hiermee maakt het niet uit hoeveel kleuren er gebruikt worden en zijn ook bijvoorbeeld foto’s in goede kwaliteit op kleding te drukken! Omdat bij digitale transfers geen films gemaakt hoeven worden, is deze techniek voordeliger bij kleinere aantallen.

Flex-transfers – hierbij wordt het ontwerp per kleur uitgesneden uit speciale folie en vervolgens op de kleding geperst. Het voordeel is dat dit zeer geschikt is voor kleine aantallen of personaliseren van kleding. Nadeel kan zijn dat de kleurkeuze beperkt is tot het aantal kleuren waarin de folie leverbaar is.

Voordelen:
Geschikt voor foto’s
Voordeliger bij kleine aantallen

Nadelen:
Duurder bij grote aantallen
Vervaagt in de was

Drukmethode Licht textiel Donker textiel Licht polyester Donker polyester
Sublimatiedruk Nee Nee Ja Nee
Zeefdruk Ja Ja Ja Ja
Transferdruk Ja Nee Ja Nee
Digitaal Ja Ja Nee Nee
Flexdruk Ja Ja Ja Ja